advert

PENGUMUMAN.....PENGUMUMAN........PENGUMUMAN


I made this widget at MyFlashFetish.com.


I made this widget at MyFlashFetish.com.

March 18, 2009

NASIHAT UNTUK PELAJAR

Nur Madihah ketepikan soal cinta
KOTA BHARU – Ketepikan naluri cinta demi cita-cita.
Bagi sesetengah remaja, zaman persekolahan mungkin lebih indah sekiranya disulami perasaan disayangi dan menyayangi malah. Malah ada di antara mereka berbangga jika memiliki ‘buah hati’.

Lain pula bagi pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berjaya memperoleh keputusan 20A, Nik Nur Madihah Nik Mohd. Kamal (gambar), 18, yang menganggap cinta remaja itu boleh merosakkannya.

Menurutnya, cinta remaja tidak mendatangkan manfaat kerana ia hanya melalaikan dan menjejaskan tumpuan terhadap tugas utama iaitu mencari ilmu

“Saya ada impian dan cita-cita lain untuk disempurnakan sebelum bercinta. Zaman persekolahan perlu dimanfaatkan sepenuhnya untuk mencari ilmu dan peluang tersebut tidak seharusnya dilepaskan hanya kerana cinta.

“Bagi saya, bercinta tanpa mengikut syariat Islam itu haram dan itu juga yang diajar oleh cikgu-cikgu saya di sekolah,” katanya yang mengakui tidak pernah bercinta dan tidak berminat untuk bercinta buat masa ini.

Tambahnya, para pelajar perlu menyedari bahawa cinta ialah ‘musuh’ utama kerana ia boleh mengganggu emosi sehingga menyebabkan mereka hilang fokus dalam belajar.

Dapatkan berita selanjutnya di Kosmo!.


Kesedaran anak orang susah

Rasa insaf sebagai anak seorang nelayan membolehkan Nik Nur Madihah memperoleh 19 A1 dan 1 A2 dalam SPM.
"KITA selalunya tengok anak-anak 'orang besar' yang dapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan. Apa salahnya kali ini anak seorang nelayan yang keluar di televisyen dan surat khabar sebagai pelajar terbaik. Saya cabar dia."

Begitulah kata-kata Nik Mohd. Kamal Hussin, 41, bapa kepada Nik Nur Madihah, 18, yang berjaya mendapat keputusan 19 A1 dan 1 A2 dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008 yang diumumkan Khamis lalu.

Nik Nur Madihah merupakan pelajar Sekolah Agama Arab Maahad Muhammadi (Perempuan), Kota Bharu, Kelantan. Seorang lagi pelajar sekolah itu, Siti Fatimah Mukhtar, 20, mendapat 17 A1 dan 1 A2 dalam SPM 2006.

Kehadiran krew Jurnal di teratak yang didiami Nik Nur Madihah di Kampung Parang Puting, Pengkalan Chepa disambut dengan senyuman manis oleh gadis tinggi lampai itu bersama ibu dan bapanya.

"Jemput naik, maaflah rumah kami sempit saja," pelawa ibunya, Mariani Omar, 42, yang sibuk melayan tetamu yang tidak putus-putus datang untuk mengucapkan tahniah.

Sungguh tidak disangka, rumah kayu bercat putih beratap zink yang kelihatan begitu usang rupa-rupanya berjaya melahirkan seorang gadis yang tabah dan cekal semangatnya untuk maju dalam hidup.


RUMAH yang didiami Madihah sejak dari kecil ini disewa pada kadar RM90 sebulan.


Di ruang tamu rumahnya yang tidak seluas mana itu, terdapat sebuah peti televisyen dan set sofa kayu yang agak uzur serta sebuah meja yang digunakan oleh Nik Nur Madihah untuk mengulang kaji pelajaran.

Rumah yang didiaminya sejak dari kecil itu disewa dengan kadar RM90 sebulan, memiliki dua bilik yang 'diubahsuai' menjadi lima bilik dengan menggunakan almari dan papan lapis sebagai dinding pemisah antara bilik ke bilik.

"Saya tinggal bersama ibu bapa dan adik bongsu yang berusia 11 tahun sementara dua lagi adik yang berusia 16 dan 15 tahun tinggal di asrama.

"Ruang tamu dan meja inilah tempat saya belajar," ujar Nik Nur Madihah memulakan bicara. Tutur katanya lemah lembut. Raut wajahnya juga sangat tenang.

Tanpa dilengkapi peralatan canggih, komputer dan kemudahan Internet, dia lebih selesa belajar di rumah walaupun sekolahnya menyediakan kemudahan asrama.

Katanya, dia memang teringin untuk tinggal di asrama tetapi yurannya mahal iaitu RM200 sebulan.

Bapa nelayan, ibu tukang cuci

Bapanya tidak mampu menyediakan wang untuk yuran tersebut kerana hanya bekerja sebagai nelayan. Ibunya pula hanya bekerja sebagai tukang cuci di Universiti Malaysia Kelantan (UMK).


NIK NUR MADIHAH bukan saja mendapat sokongan, tetapi juga cabaran daripada bapanya, Nik Mohd. Kamal dan ibunya, Mariani.


"Pendapatan bulanan keluarga kami hanya sekitar RM500 dan cukup-cukup menampung perbelanjaan dan keperluan hidup,” katanya.

Nik Nur Madihah memberitahu, sebagai anak seorang nelayan dia tidak mampu untuk hidup mewah seperti kebanyakan pelajar lain. Wang poket yang dibekalkan oleh bapanya untuk makan tidak sampai RM1 sehari dan adakalanya dia tidak mempunyai wang untuk makan.

“Ayah bagi RM5 sehari, tambang bas saja sudah lebih RM4 untuk pergi balik. Di sekolah saya hanya makan roti atau bawa bekal dari rumah.

“Kalau tak ada makanan dan duit saya akan berpuasa,” katanya yang mengamalkan puasa sunat Isnin dan Khamis sejak berusia 12 tahun.


PELAJAR Terbaik SPM 2006, Siti Fatimah Mukhtar (kanan) banyak merangsang semangat Nik Nur Madihah.
Kehidupannya menjadi lebih sukar terutama ketika musim tengkujuh atau apabila bot bapanya mengalami kerosakan dan terpaksa mengambil masa yang lama untuk dibaiki.

“Sumber pendapatan kami hanya bergantung pada ayah. Ketika ayah tidak dapat turun ke laut, kami sekeluarga hanya makan nasi berlaukkan telur dan itu menjadikan saya insaf,” katanya.

Nik Nur Madihah reda dengan ketentuan Allah dan kesempitan hidup itu menjadi pembakar semangatnya untuk terus berjaya demi mengubah nasibnya sekeluarga.

Berbicara mengenai kejayaannya, Nik Nur Madihah memberitahu, dia mengambil keputusan untuk mendaftarkan 20 subjek yang diambil dalam SPM kerana ingin mencabar dirinya sendiri.

Dia sentiasa optimis dengan diri sendiri serta mahu mengikut jejak langkah mentornya yang juga senior di sekolahnya, Siti Fatimah Mukhtar yang pernah dinobatkan sebagai pelajar terbaik SPM pada 2006.

“Saya tidak mempunyai jadual belajar yang khusus seperti orang lain, cuma saya memberi tumpuan penuh ketika berada di dalam kelas.

“Saya belajar ikut mood. Bila rasa nak belajar, saya belajar tetapi masa belajar tersebut perlu berkualiti dan paling penting adalah banyak berusaha dan belajar secara strategik.

“Sekiranya timbul masalah, cepat bertanya kepada guru dan selebihnya bertawakal,” ujarnya yang merupakan antara pelajar terbaik Penilaian Menengah Rendah (PMR) peringkat kebangsaan.

Dia juga tidak pernah menghadiri kelas tuisyen berbayar di luar sekolah kerana masalah kewangan dan bersyukur kerana pihak sekolah menyediakan guru-guru untuk lapan mata pelajaran selebihnya yang diambil.

Lapan mata pelajaran itu ialah Pendidikan Agama Islam, Prinsip Akaun, Perdagangan, Ekonomi, Tasawur Islam, Geografi, Sains dan Sastera yang hanya mula dipelajarinya ketika berada di tingkatan lima.

Nik Nur Madihah bercita-cita untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara dan memilih untuk mendalami ilmu fizik.

Dia berhasrat untuk menjadi seorang ahli fizik kerana tidak ramai orang Melayu yang meneroka cabang ilmu tersebut selain ia memberi banyak manfaat kepada kehidupan manusia.


Angkara SMS remaja maut


ANGGOTA polis memeriksa motosikal dan mayat Norbasirah (gambar kecil) yang maut selepas terbabit dalam kemalangan dengan sebuah lori di Jalan Tambun Tulang, Arau semalam.


KANGAR – Akibat leka menjawab khidmat pesanan ringkas (SMS) ketika menunggang motosikal, seorang remaja perempuan maut selepas motosikal yang ditungganginya merempuh sebuah lori simen di Jalan Tambun Tulang dekat Belat Batu, Arau awal pagi semalam.

Ketua Polis Trafik Kangar, Cif Inspektor Roslan Mohamed berkata, mangsa, Norbasirah Ahmad Shukri, 18, ketika kejadian sedang menunggang dari arah Simpang Empat menuju Arau manakala lori terbabit datang dari arah Arau.

Menurutnya, mengikut keterangan pemandu treler terbabit, mangsa dipercayai sedang menjawab khidmat pesanan ringkas (SMS) ketika menunggang sehingga menyebabkan dia tidak sedar motosikalnya telah masuk ke arah bertentangan.

“Mangsa yang dikatakan dalam perjalanan pulang ke rumah kira-kira pukul 12.55 tengah malam itu telah masuk ke arah bertentangan dan merempuh treler yang membawa 60 tan simen itu secara berhadapan.

“Ekoran rempuhan kuat itu, mangsa patah pinggang dan motosikalnya remuk sama sekali manakala treler terbabit mengalami kerosakan kecil tetapi tidak boleh bergerak,” katanya.

Mangsa merupakan calon Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang dikatakan keluar bersama rakannya petang kelmarin untuk membuat gambar pasport. Dia begitu seronok mendapat tawaran PLKN selepas memperoleh keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Dapatkan berita selanjutnya di Kosmo!.


No comments:

BERSANTAI DI BEIJING

BERSANTAI DI BEIJING

TONGGAK 12

TONGGAK 12

great wall of China

great wall of China

KAK NORMA DAN HELIZA

KAK NORMA DAN HELIZA

KAMI ANAK MALAYSIA

KAMI ANAK MALAYSIA
SATU MALAYSIA

REX CANNNG FC

REX CANNNG FC
TERINGAT MASA MUDA

TERINGAT KENANGAN LALU

TERINGAT KENANGAN LALU
MY........................

KENANGAN TERINDAH

KENANGAN TERINDAH
TUHAN LEBIH TAHU

RENUNG LAMA LAMA

RENUNG LAMA LAMA

PENGETUA SMK PADANG BESAR (U ) PERLIS

PENGETUA SMK PADANG BESAR (U ) PERLIS
EN ABDUL RASHID B SULAIMAN

pelajar luar-2009

pelajar luar-2009
EN ABDUL RASHID B SULAIMAN

SUDAH SELAMAT

SUDAH SELAMAT
HINGGA AKHIR HAYAT...AMIN

TIGA TERUNA PINGITAN

TIGA TERUNA PINGITAN

SMK PADANG BESAR UTARA

SMK PADANG BESAR UTARA
kebanggaanku

DIA YANG BERNAMA .......

DIA YANG BERNAMA .......
oleh....... wiedane7012@naziron naw

INDAHNYA SEKOLAHKU

INDAHNYA SEKOLAHKU
DEWAN SRI UTARA

INDAHNYA SEKOLAHKU

INDAHNYA SEKOLAHKU
BLOK KELAS

SAMBUTAN HARI GURU 2010

SAMBUTAN HARI GURU 2010
GURU PEMBINA NEGARA BANGSA

SIAPA DAPAT MENEKA GAMBAR INI????

SIAPA DAPAT MENEKA GAMBAR INI????
RM10 MENANTI ANDA...HUBUNGI SAYA

koperasi smkpbu

koperasi smkpbu
keperluan pelajar

HARAJUKU

HARAJUKU

IKLAN

BAGAIKAN PUTERI

BAGAIKAN PUTERI
RAMLEE AWANG MURSHID

GAYA SAMBAL

GAYA SAMBAL
GAYA SAMBA

KENANGAN SMKPBU

KENANGAN SMKPBU
KUNJUNGAN DIRAJA

KAMI HANYA BERKAWAN

KAMI HANYA BERKAWAN
.............berkawan tidak mengenal sempadan jantina

DARI ATAS

DARI ATAS
BERLATAR BELAKANG BUKIT BUKAU

SETIAKAWAN

SETIAKAWAN
biar kawan budi.......senang dihati

KEM INTELEK SMKPBU

KEM INTELEK SMKPBU
melahirkan insan cemerlang gemilang terbilang

KAWAN BARU

KAWAN BARU
bukalah forum guru malaysia

SELAMAT DATANG-koperasi sekolah

SELAMAT DATANG-koperasi sekolah
KOPERASI SMK PADANG BESAR UTARA BERHAD

KOPERASI SMKPBU BERHAD

KOPERASI SMKPBU BERHAD
membekal keperluan pelajar

SI CANTIK MANIS SMKPBU

SI CANTIK MANIS SMKPBU
siapa bilang gadis melayu tak menawan....

LAWATAN KE BANDUNG

LAWATAN KE BANDUNG
GUNUNG TANGKUBAN PARAHU

MAI CIKIT.........................

MAI CIKIT.........................
mak kata.......cedappppppppppp

SATU MALAYSIA

SATU MALAYSIA
OUR PRIME MINISTER

PESERTA AF10

PESERTA AF10
meNgasah bakat yg terpendam